Britanicii doresc inlocuirea muncitorilor cu roboti

Odata cu Brexitul, britanicii au deja in vedere inlocuirea muncitorilor din estul Europei cu roboti. Salariul minim intr-o continua crestere, inseamna cheltuieli mai mari pentru agricultorii din Marea Britanie, acesta este si motivul pentru care britanicii se gandesc deja serios la optiunea robotilor. Comunitatea romanilor din Marea Britanie numara 220.000 de persoane. Aceasta comunitate este una cu o crestere foarte rapida. In momentul de fata, pe piata agricola din Marea Britanie, se folosesc la scara larga automate pentru mulgerea vacilor.

Cercetatorii britanici au in vedere gasirea unor solutii pentru culegerea fructelor si a legumelor doar cu ajutorul robotilor intr-o ferma din centrul Marii Britanii. Avansul salariului minim, care se pare ca va continua sa creasca, are un impact negativ asupra fermierilor. Acestia se tem ca un salariu minim foarte mare ar putea sa-i scoata din afaceri in viitor, de aceea ei sunt in cautarea metodelor de crestere a productivitatii. Fermele din Marea Britanie au nevoie anual de 90.000 de lucratori sezonieri si peste 250 de mii de angajati permanenti. In momentul de fata, trei sferturi dintre acesti angajati provin din Europa de Est.

In contextul unei deprecieri tot mai accelerate a lirei sterline si in conditiile in care unul din cinci lucratori ar prefera sa mearga intr-o alta tara pentru a se putea bucura de un salar mai mare, Regatul Unit ar putea avea nevoie de alti 50.000 de angajati. In ziua de azi costul robotilor este unul destul de mare. Robotii care culeg fructe ar putea deveni una dintre solutiile viabile pentru anul 2019, atunci cand Marea Britanie ar putea iesi din UE. Solutia robotilor este una viabila intru cat, desi acestia vor avea o viteza mai mica de lucru, ei vor putea lucra non-stop. Pentru a testa noile tehnologii, marii producatori agricoli din Regatul Unit vor avea nevoie de niste investitii destul de mari.

Pentru a face fata noilor achizitii ei ar putea cere niste granturi, dar si dobanzi mai mici sau reduceri. Un alt lucru pe care l-ar putea cere fermierii sunt contractele mai avantajoase, pe termene mai lungi cu niste preturi garantate. Un lucru cert este ca directia este una clara si anume ca in viitor vom avea parte de un numar din ce in ce mai mare de roboti care vor fi folositi pe o scara mai larga in piata muncii. Ramane de vazut cum vor fi afectate economiile de aceste noi tehnologii si care va fi directia spre care vor merge fermierii in viitor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.