Industrii afectate de automatizare

In urma cu cativa ani, nu multi se puteau gandi la faptul ca robotii vor ajunge sa inlocuiasca slujbele oamenilor. Acest lucru este o certitudine in ziua de azi, in special datorita faptului ca robotii devin din ce in ce mai avansati. Multe dintre locurile de munca care sunt disponibile in ziua de azi, vor disparea sau vor fi inlocuite de muncitori roboti. Universitatea Oxford a realizat un studiu pentru a vedea care va fi impactul robotilor asupra locurilor de munca. Acest studiu a aratat ca in domenii precum industria financiara, contabilitate, audit sau in administratie pubica ori telecom, slujbele oamenilor ar putea fi inlocuite in procente de 90%.

Aceasta transformare va avea un impact major si asupra fortei de munca de la noi din tara. Chiar si EY Romania a realizat un studiu pe aceasta tema. Conform acestui studiu, s-a ajuns la concluzia ca robotii vor inlocui angajatii, scutindu-i pe acestia de procese repetitive si consumatoare de timp. Acesti roboti vor avea si un rol major in reducerea cheltuielilor operationale. Acesta este motivul pentru care, in perioada imediat urmatoare, unele joburi vor fi facute prin intermediul unui algoritm. Robotics Process Automation spune despre automatizare ca aceasta va fi viitorul industiilor mari.

Deja din ce in ce mai multe companii internationale incep sa opteze mai mult pentru roboti, in detrimentul angajarii de persoane. Companii precum Vodafone, McDonalds, Piraeus Bank sau Evident se folosesc de roboti pentru a economisi o parte mare din bani. Robotul este considerat a fi cea mai flexibila mana de lucru. Acesta va reactiona instant la comenzi, iar in functie de piata, costul unui astfel de „angajat” ar putea fi de numai 20% din costurile pe care le implica un salariat obisnuit. Principalul avantaj al robotilor este ca acestia vor lucra 24 de ore pe zi, sapte zile pe saptamana.

Ei nu vor avea concedii, pauza de masa si nu vor genera erori. Daca programul este bine creat, atunci acesta nu va avea buguri. Barclays Bank utilizeaza deja aceasta tehnologie pentru a obtine o economisire anuala de 175 de milioane de lire. Chiar si O2 din Marea Britanie a economist multi bani datorita introducerii robotilor in 15 procese cheie si aproximativ 100 de subprocese. Se spune ca folosirea tehnologiei RPA va implica si o reducere a costurilor, iar dupa trei, pana la cinci ani de la implementare, costurile departamentului de resurse umane vor fi reduse pana spre 40%.

Sursa

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.