Joburi inlocuite de roboti

Tehnologia incepe sa invadeze campul muncii. Exista cateva joburi care cu siguranta vor fi inlocuite de roboti in anii urmatori. Un grup de cercetatori ai Universitatii din Oxford au estimat ca 47% din joburi vor fi inlocuite de roboti in urmatoarele doua decenii. Oamenii deja se intreaba care vor fi primele joburi ce vor inlocuite de roboti. CEO-ul companiei The Palmer Group, Shelly Palmer ofera consultanta in domeniul IT.

Acesta ofera solutii IT si numeroase practici de dezvoltare pentru afaceri. El a publicat pe LinkedIn o analiza despre joburile care vor fi inlocuite de roboti. In primul rand, robotii vor inlocui persoanele care obisnuiesc sa faca statistici si calcule in Excel. Orice munca in domeniul cifrelor va fi inlocuita de roboti si programe automatizate. Domeniul vanzarilor va fi si el afectat de automatizare. Masinariile pot face foarte usor propuneri legate de vanzari, comenzi dar si stocuri, precum si preluarea de formulare. Aceste masini vor avea niste costuri mici, de aceea exista o posibilitate mare ca in urmatorii ani din ce in ce mai multe companii sa adopte aceste tehnologii. Jurnalismul este si el un domeniu pe care robotii il abordeaza.

Chiar daca este considerat un domeniu creativ, gratie inteligentei artificiale robotii sunt capabili sa „invete” si sa analizeze modelele de informatii, astfel incat sa puna la punct un material jurnalistic decent. Mai exista si tehnologii care transcriu in timp real declaratiile, asa ca viitorul ar putea insemna mai putin scris efectiv si mai mult vorbit.  Un alt domeniu afectat de tehnologizare este contabilitatea. Procesarea datelor a creat mai multe joburi decat a eliminat, insa daca masinile vor fi capabile sa preia datele, atunci ele vor fi mai bune decat oamenii la aceste lucruri pentru ca nu vor mai face erori. Companiile vor avea in vedere acest lucru, mai ales pentru ca pe termen lung, robotii sunt mai profitabili.

Nici medicina nu scapa de tehnologizare. In momentul de fata au inceput sa se foloseasca din ce in ce mai multe tehnologii in operatii. Problema este ca populatia globului este intr-o continua crestere, fiind din ce in ce mai bolnava. Lipsa specialistilor in acest domeniu va fi mai mare, ei nemaireusind sa faca fata numarului mare de pacienti. Robotii vor inlocui cu succes aceasta gaura. Shelly Palmer afirma ca progresul tehnologic nu este ceva rau, dar nici ceva bun, el va exista indiferent daca oamenii vor deplange mult vremurile apuse.

Sursa

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.