Oamenii ar putea fi eliminati de roboti

Un cunoscut astrofizician spune ca peste 100 de ani robotii ar putea elimina toti oamenii de pe planeta. Cel mai negru scenariu posibil pentru omenire ar fi ca robotii sa preia conducerea planetei, urmand ca inteligenta artificiala sa o depaseasca pe cea umana. Lordul Martin Rees, un astrofizician care ocupa functia de Astronomer Royal la curtea Reginei Elisabeta a II-a anunta faptul ca scenariul in care oamenii ar putea fi elimninati de roboti nu este exclus, avand in vedere ca aceasta inteligenta artificiala avanseaza destul de mult pe zi ce trece.

El nu este singurul specialist care a avertisat omenirea despre acest lucru. Se pare ca si alte personalitati ale erei  noastre vorbesc despre aceste lucruri. Printre acestia se numara atat Bill Gates, cat si Elon Musk sau Stephen Hawking. Fondatorul companiei Tesla face chiar o comparatie cu bombele nucleare, spunand ca inteligenta artificiala ar putea fi mai periculoasa decat acestea. Celebrul astronom din Anglia, spune despre robotii dezvoltati de oameni ca acestia vor ajunge sa se ridice impotriva creatorilor lor.

Un scenariu asemenator il intalnim si in numeroasele filme SF cu care ne-am obisnuit. Printre cele mai cunoscute filme ce fac referire la acest scenariu sunt seria Terminator, dar si Battlestar Galactica. Acest cercetator chiar afirma ca inteligenta organica va fi una de scurta durata in comparatie cu cea artificiala. Masinile vor ajunge sa stapaneasca intai planeta si apoi universul.

Perioada de viata de numai 4 miliarde de ani in care viata a aparut in univers va fi mica in comparatie cu masinile care vor stapani universul pentru mult mai multe miliarde de ani. Astrofizicianul a vorbit si despre extraterestri. El este de parere ca abia peste cateva secole omenirea va dispune de tehnologia necesara pentru a descoperi viata pe alte planete. De asemenea, acesta mai afirma ca formele de viata cu care oamenii vor lua contact vor fi cu mult diferite de cele pe care le cunoastem.

El este de parere ca cel mai probabil extraterestrii vor fi o entitate electronica, mai exact o inteligenta artificiala de provenienta dintr-un alt univers. Google a anuntat ca are in vedere crearea unui sistem prin care ar putea prelua controlul robotilor bazati pe inteligenta artificiala, daca acestia vor deveni periculosi si vor incerca sa preia controlul.

Sursa

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.