Medicamentul viitorului

Avand in vedere faptul ca inteligenta artificiala avanseaza foarte mult pe zi ce trece, unii au inceput sa considere deja ca ea ar putea deveni un medicament al viitorului pentru omenire. Deja industriile farmaceutice au inceput sa fie schimbate datorita inteligentei artificiale. In ziua de azi dezvoltarea unui nou medicament putea dura pana la 10 ani, pretul dezvoltarii unui astfel de medicament ajungand sa depaseasca suma de un miliard de dolari. Algoritmii vor fi cei care vor scapa companiile de aceste cheltuieli, iar timpul de producere al unui nou medicament va fi redus considerabil.

Estimarile vorbesc deja ca in doar cativa ani o multime de farmacii vor ajunge sa foloseasca inteligenta artificiala pentru a descoperi un numar cat mai mare de medicamente utile. Detectarera unei molecule promitatoare poate dura intre 2 si 5 ani pana sa fie identificata. Dupa ce s-a identificat aceasta molecula, ea trebuie sa fie testata pe animale si in cele din urma pe oameni.

Chiar daca lucrurile merg bine, exista sanse destul de mari ca medicamentele sa nu ajunga pe piata, iar banii investiti in ele sa nu renteze. Un start-up din Canada a gasit solutia cea mai promitatoare pentru companiile de farmaceutice si anume implementarea inteligentei artificiale in procesul de descoperire al celor mai bune medicamente. Inteligenta artificiala ar trebui sa scaneze genomul uman pentru a cauta mutatiile ce stau in spatele unor boli. Inteligenta artificiala ar mai putea ajuta si cu selectarea pacientilor potriviti pentru testele clinice.

Daca cercetarile au pornit pe o pista gresita, ele vor putea fi oprite din timp astfel incat sa nu existe probleme si sa se economiseasca timp si bani. O alta companie a creat un program de inteligenta artificiala care scaneaza miliarde de texte, extragand informatiile necesare.

Acum tehnologia nu este chiar asa de avansata, dar deja multa lume este de parere ca aceasta va avansa foarte mult in perioada urmatoare. Farmacologia este un domeniu in care este nevoie de dezvoltarea cat mai rapida a unor programe de inteligenta artificiala capabile sa gaseasca cele mai bune solutii pentru descoperirea unor medicamente cat mai eficiente.

Sursa

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.