Educatia si realitatea virtuala

Educatia este un domeniu ce s-ar putea folosi de realitatea virtuala pentru ca elevii sa invete in timp ce se distreaza cu jocurile pe calculator. Aceasta tehnologie incepe sa devina din ce in ce mai accesibila si se pare ca in domeniul educatiei, ia un avant destul de puternic. Un grup de absolventi de la o facultate din Pitesti, au realizat un proiect pilot, prin intermediul caruia, doresc sa-i ajute pe copiii dependenti de jocuri video.

Folosindu-se de tehnologia VR, studentii doresc sa orienteze copiii catre forme mai constructive de utilizare a tehnologiei, astfel incat sa-i ajute sa treaca peste dependenta lor. Explicatia pe care au dat-o studentii cu privire la proiectul lor, este ca foarte multi copii nu se mai pot dezlipi de calculator, ajungand sa se realizeze o „simbioza” intre ei si calculator.

O principala consecinta a acestui lucru este ca multi copii ajung sa aiba probleme de sanatate, dar si alte probleme cum ar fi cele sociale. Folosindu-se de tehnologia de Realitate Virtuala, creatorii acestui proiect sunt de parere ca dependenta de jocuri video ar putea fi inlocuita cu o experienta mai umana, astfel incat copiii sa nu mai devina una cu  PC-ul. Miza acestui demers este mutarea atentiei de la joc, catre interactiunea cu alti utilizatori. Spre exemplu strategia folosita de copil intr-un anumit joc ar putea fi imbunatatita. Se vor dezvolta in acelasi timp si alte aptitudini foarte necesare unui copil, cum ar fi cele sociale.

Studentii au realizat acest protect, pornind la drum doar cu doua calculatoare si doua casti VR. Ei au spus ca aceste elemente au fost realizate din componente. Ideea principala este ca interesul copiilor va fi orientat catre interactiune, pierzandu-se astfel impactul negativ pe care jocurile il au asupra lor. Copii vor avea ocazia sa se bucure de jocuri de tip Counter Strike si sa se simta ca si cand ar face parte din aceste jocuri. Toate jocurile gandite de tinerii care au initiat acest proiect sunt special concepute pentru a dezvolta anumite abilitati de care copiii au nevoie. O echipa de psihologi este de parere ca aceast proiect este unul promitator.

Sursa

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.