Roboti industriali realizati in Romania

Comuna Maneciu din judetul Prahova va gazdui o platforma experimentala ce se va ocupa de roboti industriali. Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Aerospatiala a lansat incepand de ieri o licitatie prin care se doreste cumpararea robotilor industriali. Proiectul se numeste „Laborator Sisteme Spatiale pentru Misuni Orbitale”. In Romania nu mai exista in momentul de fata nici un laborator de robotica spatiala echivalent cu cel produs de cei de la SpaceSysLab.

Laboratorul va fi folosit atat pentru testarea algoritmilor de control pentru misiunile autonome, cat si dezvoltarea echipamentelor hardware. Platforma Maneciu realizata in anii 1970, a fost reabilitata, si a inceput sa fie transformata intr-un centru de excelenta. Acest centru a fost folosit atat pentru ecotehnologii, cat si pentru echipamentele legate de aerodinamica. Institutul de Cercetare INCAS mai are si un alt proiect in derulare in judetul Prahova.

Al doilea proiect se afla situat la Strejnic, langa aerodrom. Acest proiect are ca obiectiv cercetarea mediului atmosferic. Noua baza de la Maneciu va include noua laboratoare in care se vor realiza studii privitoare la robotica. Sapte laboratoare vor fi situate la sol, iar un numar de doua laboratoare vor fi aeropurtate. Acest nou laborator este un prim pas important in dezvoltarea nationala a tehnologiilor privitoare la roboti industriali. Pe langa faptul ca laboratorul va fi unic in tara si va constitui un punct de maxim interes pentru viitorii absolventi, el va reusi sa puna un semn pe harta roboticii mondiale. Proiectul reprezinta un pas important in directia imbunatatirii procesului de realizare a robotilor, de aceea este un pas foarte important facut in aceasta directie.

Robotii industriali incep sa fie folositi mai des de marile companii pentru a usura munca si pentru a reduce din costurile totale. Printre avantajele folosirii robotilor se mai numara si faptul ca acestia pot lucra nonstop. Ei nu sunt dependenti de un anumit lucru si isi fac treaba. Folosind robotii, multe companii ajung sa reduca foarte mult din costurile de productie, de aceea robotii reprezinta viitorul si este un lucru benefic faptul ca tara noastra a inceput sa se remarce mai mult pe aceasta filiala. Pe viitor, acest nou laborator va fi un centru excelent pentru cercetarea roboticii.

Sursa

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.