Tehnologia si lupta cu Zika

Bolile provocate de tantari reprezinta un subiect intens dezbatut de foarte multe organizatii. Multi sunt de parere ca aceste boli vor putea fi eradicate sau macar diminuate folosind puterea robotilor. Traind in era tehnologiei si a automatizarii, pare ca un viitor in care tantarii nu vor mai fi o problema asa de mare, este aproape. Cativa cercetatori din Statele Unite au luat in vizor raspandirea virusului Zika. Firme precum Microsoft incearca de multi ani eradicarea acestor probleme.

In Texas de exemplu, Microsoft a instalat numeroase capcane prin care incearca sa captureze si sa izoleze tantarii Aedes aegypti. Acesti tantari sunt cei responsabili pentru transmiterea virusului Zika. Cei de la Microsoft colaboreaza si cu multi entomologi, pentru a afla care va fi urmatoarea zona de infectare cu acest virus. Oamenii de stiinta doresc sa creeze in laborator, un tantar mascul steril care va fi capabil sa opreasca dezvoltarea unui numar foarte mare de tantari intr-o anumita zona.

Atunci cand companiile de tehnologie vin in ajutorul cercetatorilor, se poate realiza o mai buna rezolvare a problemei. Cu toate ca virusul Zika nu este o problema atat de mare in Statele Unite, prezenta virusului a fost confirmata in Texas si Florida. In aceste doua state au fost inregistrate si cateva cazuri de transmitere a virusului de catre tantarii locali. Capcanele pentru tantari au fost special concepute pentru a detecta cu precadere tipul de tantar vizat.

Ele pot detecta tantarii vizati cu o acuratete de 85%. Datele preluate de masini pot fi folosite astfel incat sa se cunoasca cu o mare exactitate tipul de zbor al tantarilor. Folosind inteligenta artificiala se poate realiza un tipar al zborurilor tantarilor astfel incat sa fie inlaturata poisibilitatea aparitiei unui focar de infectie cu virusul Zika. Planul Microsoft este de a vinde aceste capcane robotizate populatiei, pentru ca aceasta sa se poata feri de tantarii care transmit de obicei acest virus. Inlaturand tantarii problematici, sansele ca o epidemie de virus Zika sa izbucneasca sunt mult mai mici. Precizia va fi cu siguranta imbunatatita, astfel incat procentul de 85% sa creasca mai mult in urmatorii ani.

Sursa

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.